multitasking2-01_049202910

Weg met Multi-tasking!

Multitasking is schadelijk voor je productiviteit en verhoogt je risico op een burn-out. 

Neuropsychiater Theo Compernolle legt uit in zijn boek ‘Ontketen je brein’ waarom het voor een menselijk brein niet mogelijk is om te multitasken en licht dit ook toe o.a. in een interview met het Belgische tijdschrift Eos – Psyche&Brein.  

Niemand kan twee denkprocessen tegelijk uitvoeren

Ons denkend brein heeft niet de mogelijkheid om meerdere taken tegelijkertijd uit te voeren.  Het is een illusie om te denken dat ons brein zich heeft aangepast aan multitasking. In evolutionaire termen zou de mens minstens driehonderdduizend jaar meer nodig hebben.   Veel mensen denken dat ze kunnen multitasken maar in werkelijkheid switchen ze steeds heen en weer tussen verschillende taken wat leidt tot verlies van informatie, tijd en energieHet is compleet inefficiënt.   Het denkende brein kan echter wel prima werken samen met het reflexbrein dat aangesproken wordt om routines uit te voeren, zoals tijdens het autorijden.  

Technologische afleiding

Op internet worden we verleid met allerlei interessante maar uiterst irrelevante informatie. We gebruiken het minste excuus om naar het scherm te worden gelokt terwijl we bezig zijn met andere activiteiten.   Sociale mediakanalen worden zo ontworpen om de sociale druk te maximaliseren voor directe antwoorden.  

Laat je niet afleiden tijdens je werk!

Het gaat echter niet alleen om sociale netwerken. Als je bij elke piep meteen naar je professionele e-mail gaat kijken, ben je al aan het multitasken.  Als je je telkens laat onderbreken,  gaat er ongelofelijk veel tijd, energie, geheugen en hersenkracht verloren. Het duurt eigenlijk drie of vier keer zo lang om een taak te voltooien, en de kwaliteit zal minder zijn dan als je echt focust. En JIJ ervaart meer stress.  Het is een vicieuze cirkel: hoe meer je multitaskt, hoe langer elke taak duurt en hoe minder tijd je dan overhoudt.   Er is een verband tussen de online cultuur en burn-out.  Veel mensen beroven hun lichaam en hun hersenen omdat ze nooit of niet genoeg een mentale pauze nemen.  

Enkele tips:

  • Neem zoveel mogelijk afleidingen weg. Meng je privéactiviteiten op Facebook of Instagram niet met je professionele leven. Zet je e-mail notificaties af, ook van je professionele account, en kijk enkel op vastgelegde momenten naar je e-mail. Als het echt dringend is, kan men je bellen.
  • Het is verstandig om een lijst te maken voordat je gaat slapen met de belangrijkste taken van de volgende dag. In het eerste deel van de nacht zijn de archivarissen van je hersenen bezig met het verwerken van alle informatie, en dan bereiden ze zich voor op de volgende dag. Je brein is op die manier klaar voor die belangrijke taken. Zet je in om het eerste half uur van je werkdag alleen aan het belangrijkste deel van je werk te besteden. Kijk je toch eerst naar facebook of je mailbox, ben je een groot deel van die brein-voorbereiding kwijt.
  • Deel je werk op in taak-blokken.  Werk per blok geconcentreerd zonder afleidingen.  Is het blok afgewerkt, neem dan een pauze.
  • Een drukke kantooromgeving, zoals een landschapskantoor, maakt het extra moeilijk om je niet te laten afleiden. Probeer je voor moeilijke taken af te zonderen. Als je geen andere keuze hebt, draag een koptelefoon. Of spreek af met collega’s om ergens een stille werkhoek te creëren.
  • Kleine pauzes – zoals b.v. naar het toilet gaan, koffie halen of wachten tot iedereen is gearriveerd voor een vergadering – zijn geen verloren tijd! Dit zijn momenten van herstel en archiveren. Verpest het niet door bezig te zijn met je telefoon.