Eindeloze connectiviteit

Mensen hebben tegenwoordig meer vrijheid omdat we met iedereen overal ter wereld in een fractie van een seconde kunnen verbinden. We kunnen werken waar we maar willen dankzij onze slimme apparaten.

Maar in veel gevallen kan deze connectiviteit zonder grenzen ons ook op een ongezonde manier binden.

Ons brein is voornamelijk verdeeld in drie delen als het gaat om werken en/of leren.

Ons reflexbrein, dat een snel bewegende autonome veiligheidsbewaker is, wordt geactiveerd op het moment wanneer er nog maar een hint van gevaar is. Dit delen we met de andere dieren op deze prachtige planeet.

Wat typisch is voor de mensheid is ons denkend brein en ons archiverend brein. Met ons denkend brein kunnen we reflecteren, het verleden analyseren en plannen en projecties maken voor de toekomst.

Ons archiverende brein verwerkt nieuwe informatie/vaardigheden/sensaties zodat het capaciteit vrijmaakt van ons denkend brein, dat beperkt en langzaam in gebruik is in vergelijking met het reflexbrein.

Dit reflectie- en leerproces vindt dag en nacht plaats.

Met de hedendaagse eindeloze connectiviteit en de overvloed aan gegevens hebben we de neiging om het archiveringsgedeelte over te slaan, omdat dit gedeelte hetzelfde gedeelte van ons brein gebruikt als het denkende brein.

Dit resulteert in rusteloosheid, stress en een veel lagere productiviteit in ons gedrag en onze leercyclus.

Daarom is het belangrijk om regelmatig je apparaten uit te schakelen en de verbinding met de wereld te verbreken, zodat je verbinding met jezelf kan maken. Laat de piepjes je niet achtervolgen! Door technologie op een gezonde manier te gebruiken, met regelmatige offline pauzes, kan je je productiviteit maal vier verhogen en je stressniveau halveren.

De meeste smartphones bieden je een overzicht in je ‘schermtijd’ gebruik. Er bestaan ook verscheidene ‘apps’ die je kan gebruiken om je online gedrag te registeren en analyseren. Maak gebruik van deze toepassingen en probeer je ‘online-tijd’ elke week te verminderen. Wees je ook bewust van het aantal tijd je doorbrengt achter je computer: hoeveel hiervan is echt nodig, en hoeveel is gewoon onnodige connectiviteit zoals rondsurfen op het internet of door Facebook scrollen?

Bron: Neuropsychiater Theo Compernolle –  ‘Ontketen je brein