food-01-01_049202910

Eet je stress weg!

Het is haast ondenkbaar dat je nooit aan stress wordt blootgesteld. Om te vermijden dat deze stress chronisch wordt en je richting burn-out drijft, kan een juiste voeding je zeker helpen. Toch krijgt voeding als ondersteunend element van herstel nog te weinig aandacht. Hoewel het nooit de enige oplossing kan zijn voor stress- of burn-out klachten, is het wel een belangrijke component om hier grip op te krijgen.

Te vermijden voeding bij stressklachten en burn-out

  1. Suiker: veel suiker brengt – door de snelle insulinerespons – je bloedsuikerspiegel en dus je energieniveau uit balans. Maar ook zoetstoffen en bijgevolg alle voedingsmiddelen waarin suiker zit: rietsuiker, kristalsuiker, maïsstroop, glucose(stroop), fructose, HFCS, melksuiker, frisdranken en geconcentreerde vruchtensappen.
  2. Cafeïnerijke dranken: Ze zorgen voor een stijging van je al verhoogde cortisolniveau en vergroten hiermee een gestrest of gejaagd gevoel.
  3. Alle industrieel bewerkte voedingsproducten.
  4. Teveel verzadigde vetten, dus ook transvetten en bewerkte vetten zoals in koekjes en gebak.
  5. Voedingsmiddelen waaraan je overgevoelig of verslaafd bent.
  6. Alcohol, nicotine en stimulantia moet je uiteraard zeker vermijden.

Aan te raden voeding bij stress en burn-out

‘Eet vers, bio, puur en natuurlijk’, dat is een richtlijn die je steeds moet hanteren. Als je dit verwaarloost, verdwijnt ook je afweer en ben je vatbaarder voor negatieve stress.

  1. Mineralen: Calcium, magnesium, natrium en kalium zijn macro-elementen. Magnesium is het anti-stress mineraal want het heeft een relaxerende en kalmerende werking op spieren en bloedvaten. De balans tussen calcium en magnesium zorgt voor het evenwicht in het lichaam van spanning en ontspanning. Magnesium vind je terug in: noten (cashew, amandelen), bananen, rozijnen, avocado, zaden, kelp, knoflook, zeewier, schelpdieren, ongepelde granen, quinoa en bittere chocolade. Hiernaast zijn mangaan, zink, chroom en selenium ook belangrijke mineralen voor ons lichaam.
  2. Omega 3-vetzuren: Deze spelen een positieve rol in de regeling van de serotonine productie in de hersenen, wat belangrijk is voor een gevoel van rust en zelfvertrouwen. Omega 3 zit in walnoten, lijnzaad en vette vis zoals zalm, sardines, makreel, haring en paling.
  3. Groene thee: Deze thee bevat L-theanine, een aminozuur met een positief effect op dopamine en serotonine, dat je stemming mee bepaalt.
  4. Vitamine B: Verschillende leden van de vitamine B-familie hebben een impact op de wisselende aspecten van de stress-adaptatie-fysiologie. Aanhoudende stress rooft je vitaminen B- huishouding.  Vitamine B vind je in bonen, asperges, erwten, champignons, zilvervliesrijst, broccoli, avocado, linzen, eieren, volkoren producten, bananen, bruine rijst, noten en zaden.
  5. Vitamine C: Vitamine C is cruciaal voor de bijnierfunctie en voor het behoud van gezonde concentraties cortisol en DHEA. Het evenwicht tussen DHEA en cortisol speelt een zeer belangrijke rol in de preventie van burn-out en andere stress-gerelateerde aandoeningen. Broccoli, paprika’s, look, aardbeien, waterkers, braambessen, citrusvruchten, tomaten, bloemkool en alfalfa zijn rijk aan vitamine C.
  6. Phytotherapie: Phytotherapie betekent letterlijk plantengeneeskunde of kruidengeneeskunde. Het is net als homeopathie een natuurgeneeswijze. Bepaalde planten zijn zeer nuttig tegen stress omdat ze een kalmerende werking hebben
  7. Nutriënten ter ondersteuning van de schildklierfunctie: De schildklier is de grote regelknop van onze stofwisseling. Voedingsstoffen die belangrijk zijn voor een goede werking van de schildklier verminderen het risico op stress-complicaties. Voorbeelden zijn blaaswier (een alg dat je langs de kusten van Europa en Noord-Amerika aantreft) of voedingsstoffen die zink, vitamine E, A of D bevatten.

Producten waarmee je optimale anti-stress-voeding kan bereiden:

  • Rijkelijk veel volkoren producten zoals haver, rijst (basmati- of volle rijst), muesli, gierst, volle tarwe en tarwekiemen, spelt, rogge en ook bulgur, couscous en polenta.
  • Rijkelijk veel groenten: vooral groene, rode, gele en violetkleurige groenten en aardappelen.
  • Fruit: vooral bananen, dadels, vijgen, alle soorten bessen, appel en druiven.
  • Vette vis: bio-zalm, tonijn, haring, sardienen en makreel.
  • Hoogwaardige plantaardige oliën: koolzaad-, lijnzaad-, walnoot-, soja- en olijfolie.
  • Peulvruchten: bonen, linzen, kikkererwten en soja.
  • Noten en zaden.
  • Vetarme melkproducten, weinig vlees en weinig zoetigheid.