Aandacht, Aandacht!
De gemiddelde aandachtsspanne van een goudvis is negen seconden. Onderzoekers van Microsoft hebben ontdekt dat dit voor de mens gezakt is van 12 seconden naar 8 seconden door onze gedigitaliseerde levensstijl!
De onderzoekers in Canada ondervroegen 2000 deelnemers en bestudeerden de hersenactiviteit van 112 anderen. Ze ontdekten dat sinds de revolutie van mobiele telefonie (vanaf ongeveer het jaar 2000) onze gemiddelde tijd waarbij we onze aandacht onverdeeld op een taak kunnen richten, gedaald is van 12 seconden naar 8 seconden.
“Personen met een uitgesproken digitale levensstijl hebben het moeilijk in een omgeving waar langdurige aandacht vereist is. Het is voor hen moeilijk om irrelevante stimuli weg te filteren – ze zijn sneller afgeleid door verschillende mediakanalen”, zegt het rapport.
Volgens de onderzoekers van Microsoft hoeft dit echter niet aanzien te worden als een terugval van onze menselijke geest. Het wijst erop dat de menselijke mogelijkheid om te ‘multi-tasken’ gewoon verbeterd is. Multi-tasking is het snel wisselen tussen enkelvoudige taken door de hersenen, we kunnen dus beter en beter omgaan met een over-geactiveerd brein. Onze hersenen passen zich aan aan de mogelijkheden van nieuwe technologieën.
Hier moeten we toch wel opmerken dat ander wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat multi-taskers minder controle hebben over hun werkgeheugen en door vrijwel alles worden afgeleid in het dagelijkse leven. Dit kost enorm veel energie!
De vraag is ook, behouden we ons vermogen om langer te focussen wanneer dit nodig is? Sommige wetenschappers vrezen voor de negatieve invloed van internet en continue connectiviteit op onze hersenen. De vluchtige en onregelmatige leesstijl die mensen online hanteren, maakt dat we ons moeilijker langdurig op een normaal boek kunnen concentreren. Het vermogen om diep na te denken en complexe informatie te verwerken is nauw verbonden aan dit type van langdurige aandacht.
Nog een reden om je eindeloze connectiviteit regelmatig te beperken, zoals je kon lezen in één van onze andere blogs.
Bravo, je hebt je meer dan 8 seconden kunnen concentreren om dit artikel te lezen, er is nog hoop