Aan tafel!

Een sterke geest kan slechts huizen in een sterk lichaam. Die sterke, flexibele en snel reagerende geest met tevens een behoorlijk incasseringsvermogen vind je maar in een lichaam met onderhouden en soepele spieren, sterke buikspieren en een getraind hart.

Elke mens moet natuurlijk eten, en dit om drie principiële redenen.

  • Het vernieuwen van cellen: ieder weefsel of celtype in ons lichaam wordt aan zijn specifieke snelheid voortdurend vervangen. Alle cellen sterven af en worden vernieuwd.
  • Energie (in calorieën)
  • Weerstand (behouden)

 

Als coach of manager waarbij je fysiek, mentaal en sociaal actief bent, is eten nog belangrijker en gaat het zelfs om meer dan dat. Het is ook aangewezen dat je jouw energie kan managen. Voeding vormt hierbij de basis, tenminste als je het op de juiste manier nuttigt. Het eetmoment is namelijk een uitgelezen moment van recuperatie, rust, groei en voorbereiding. Helaas zie ik vaak dat net dit belangrijke aspect vergeten wordt. In stresssituaties, zowel kortstondige als chronische, laten mensen als één van de eerste zaken het rustige eetmoment vallen en kiezen ze voor een snelle en ongezonde hap. Het gevolg laat zich raden. Je komt al gauw in een vicieuze neerwaartse spiraal terecht, waarbij je nog meer gestresseerd raakt en nog minder of slechter gaat eten. Je energiemanagement raakt dan volledig uit balans en je presteert slechter …

Ook de omgeving waarin je eet is belangrijk. Ge even buiten, zoek een rustig plekje op waar je je goed voelt… Als je de eetpauze neemt op je werkplek zal je niet het gevoel van rust ervaren en zal je dit minder als een rustgevend pauze zien, maar als deel van je werk.

Van je eetpauze moet je genieten!