Het belang van conflict

De menselijke tegenstelling begrijpen

Een conflict – zowel binnen jezelf als met anderen – is meestal terug te voeren op de behoefte aan autonomie (eigen behoeften) enerzijds en de behoefte aan verbinding met anderen (de behoeften van anderen) anderzijds. Als je deze paradox herkent tijdens een conflict, kan er ruimte zijn voor meer begrip en medeleven. Het is heel normaal dat in een situatie waarin mensen met verschillende ideeën en achtergronden samenwerken, er meningsverschillen ontstaan, wat kan leiden tot conflicten. Wanneer alle partijen zich bewust zijn van de gedeelde menselijke behoeften (behoefte aan autonomie en verbinding), wordt de kans op een wederzijds voordelige uitkomst groter. Ze zullen de situatie eerder zien als een gedeeld probleem dat moet worden opgelost, of beter nog, als een gedeelde kans die moet worden verkend.

Een conflict kan een kans zijn om te groeien, om meer over jezelf en de ander te leren

Stijlen van conflictbeheersing

Er zijn verschillende manieren om met conflicten om te gaan. Iedereen heeft zijn eigen voorkeur, maar het is niet altijd geschikt. De beste manier om een ​​conflict op te lossen, hangt af van de situatie.

Er worden vaak twee uitersten verondersteld als je het hebt over het omgaan met conflicten.

De ene kant kijkt alleen naar het resultaat, waar we vaak assertief gedrag zien. Aan de andere kant is er gewoon proberen harmonie en vrede te vinden, waar we vaak concessies en zelfverloochening zien.

Wanneer we deze twee uitersten in een coördinatensysteem plaatsen, kunnen we vijf stijlen van conflictbeheersing karakteriseren:

  • FORCEREN: gericht op resultaten (eigenbelang) en niet op het belang van de relatie. Er wordt weinig rekening gehouden met de behoeften van anderen. Het is vaak een kwestie van winnen of verliezen.
  • INTEGREREN: gericht op eigenbelang en de behoeften van anderen. Directe en open communicatie wordt gebruikt om een ​​oplossing te vinden die goed is voor alle partijen.
  • TOEGEVEN: gericht op het in stand houden van de relatie ten koste van eigenbelang. Passieve stijl in de overtuiging dat de relatie erg kwetsbaar is.
  • ONTLOPEN: geen focus op de relatie of eigenbelang. Neutrale houding ten opzichte van het conflict, door het onderwerp terug te trekken of te vermijden.
  • COMPROMIS ZOEKEN: de focus ligt half op het resultaat en half op de relatie. Het is de zoektocht naar een middenoplossing, waarbij alle partijen tevreden worden gehouden door hun belangen gedeeltelijk te vervullen.

 

Geen van deze stijlen is “DE BESTE”. De beste stijl hangt af van de situatie.

Wil je meer weten over conflictmanagement? Neem gerust contact met ons op!

Referenties – deze tekst is gebaseerd op de volgende bronnen:
Thomas and Kilmann’s Conflict management styles
Paul Huguenin – Conflicthantering en onderhandelen , Springer Media